Jacques visie

Karakter
Speuren
Appél
Pakwerk


De honden

Tommy
Ebony
Uvy
Harry
Cayenne
Nesten
Training foto's


Artikelen

Aus DDR Zucht [1]
Aus DDR Zucht [2]
Wertmessziffern
Czech historie
Robby & Pascha Glockeneck
Canine Genetics


Video's/DVD's
clips & koop

DDR
DDR diversen
Czech


DDR reuen oud
op kennelnaam

A,B,C,D,E
F,G,H,I,J
K,L,M,N,O
P-Z & teven
DDR Siegers


DDR honden recent

Reuen [1]
Reuen [2]
Teven [1]


Links

Algemeen


Gastenboek

Schrijf of lees


Contact

E-Mail


Home-Intro


©Vom Domburger Land
Jacques Suurmond
Holland


NL Website


English Website


...:: Speuren ::...
deel [1]

Op foto:

Ondergetekende met
Akki von der Schutzenhohe
VHIII, Sph. Kkl.2a, geb. 04-12-1978
Ziggo v. Bungalow x Dixie aus dem Weinbergstal

Met Akki speurde ik zonder lijn, Dikwijls 100 pnt! We waren tiende op de individuele. Ook deed ik met haar onder tropische temperaturen een examen op 29-08-1982 onder de welbekende auteur/trainer Toman in Tholen.
(zie onderaan deze pagina: klik op foto's)

Eerst ga ik weer het begrip SPEUREN definiëren. Speuren is het zoeken naar IETS. De manier waarop dit gebeurt staat ondergeschikt aan het doel, n.l. het vinden van IETS.

Het hoofdzintuig voor het speuren bij de hond is de neus, maar de ogen en het gehoor mogen we zeker niet uit het oog verliezen. Het IETS kan zijn: een slachtoffer van een ramp, een delinquent, voorwerpen op de plaats van het delict, verdachte voorwerpen en personen uitsorteren d.m.v. de sorteerproef en ook gewoon voorwerpen op een IPO- of KNPV spoor.

Naar mijn mening mag er bij het speuren nooit dwang worden toegepast, de hond moet het uit zichzelf en graag doen en hij moet eigen initiatief tonen. Er zijn verschillende manieren om een hond goed te leren speuren in het IPO of IWR, ze hebben allen gemeen dat reeds met een pup begonnen wordt.

Algemeen gebruik is om te beginnen met een kort spoortje met om de twee a drie diep ingeprente stappen een brokje of stukje worst en op het eind een bakje voer of een balletje. De hond wordt kort aan het lijntje gehouden en gecorrigeerd als hij van het spoor afwijkt. Als dit goed gaat kunnen we een hoek in het spoor maken. De volgende stap is dan een voorwerp op het spoor, als de hond bij dit voorwerp is aangekomen moet hij dat verwijzen door erbij "AF" te gaan. Na dit verwijzen krijgt hij zijn beloning.

Het aantal stukjes voer op het spoor wordt dan langzaam afgebouwd. Deze methode is tot in de perfectie opgebouwd door Dennis Steurs (Belgie) in zijn video "Van puppy tot I.W.R.1. Voor iemand die zijn hond op deze manier het speuren aan wil leren is dit een ideale leidraad.

Ik zelf leer mijn honden op een geheel andere manier speuren, omdat ik vindt dat de honden bij de vorige methode te traag en angstvallig gaan "zoeken", er wordt weinig ruimte gegeven voor eigen initiatief, het is eigenlijk geen speuren meer maar vreten zoeken of oprapen.

Ik vind dat een hond ook in de fout moet gaan om zelf van zijn fouten te leren, i.p.v. steeds gecorrigeerd te worden. een hond mag op een hoek best cirkelen om zich te overtuigen, daar leert hij van. Als hij het teveel gaat doen kan ik altijd nog gaan corrigeren. Dan heeft een flink stuk worst even voorbij de hoek neergelegd en niet op de wind WEL zin!

Allereerst ga ik veel spelen met de pup met allerlei voorwerpen die later op het spoor gebruikt kunnen worden, ideaal zijn de speelgoedjes van textiel die geluid maken als je ze beweegt. Ik ga ze in het zicht van de pup verstoppen en laat hem het vrij opzoeken. Het is de bedoeling dat de pup de voorwerpen opneemt als hij ze vindt want ik wil hem leren apporteren op het spoor. Neemt de pup de voorwerpen niet uit zichzelf op dan is hij voor mij niet geschikt. Ik vind dat een gebruikshond de duvel en z'n ouwe moer moet kunnen en willen apporteren.

Als de pup twaalf weken is, niet eerder, want dan kan hij nog niet goed lopen, leg ik hem vast aan een paaltje en loop, zwaaiend met zijn lievelingsvoorwerp een twintig pas de wei in en leg het voorwerp neer. Langs een omwegje ga ik terug naar de pup en laat hem aan het lijntje naar het voorwerp rennen, het opnemen en er mee spelen en laten afgeven in ruil voor een stuk worst. De volgende stap is dan een aanzet maken met een stukje worst erop en de pup kort aan het lijntje te laten zoeken naar het voorwerp op weer een spoortje van niet langer dan twintig pas.

Als de pup een goede aanleg heeft gaat de neus vanzelf naar beneden. Altijd het oppakken en afgeven van het voorwerp belonen met een stukje worst! Om de buitdrift aan te wakkeren kunnen we, voordat het voorwerp af te laten geven de pup laten trekken en sleuren aan het voorwerp. Gaat dit leuk dan doen ik er twintig pas bij, na de eerste twintig pas leg ik dan een stukje worst. Wel corrigeren als de pup van het spoor af gaat, nooit ruw zijn of boos worden! Vervolgens komt er een tweede voorwerp op twintig pas na het eerste stukje worst. We hebben nu al een spoor van zestig pas!

Dan gaan we er weer twintig pas bijdoen en maken een hoek, van de wind af op twintig pas vanaf het eindvoorwerp. Een paar pas na de hoek leggen we een stukje worst. Dit bouw ik verder uit totdat de jonge hond een ingekort IPO3 spoor uitloopt, dit is dan al reeds rond 6 maanden oud!


Update: Inmiddels zijn Boban en Qina zover (januari 2005) dat ik u ook van hun wat foto's kan tonen om mijn theorie visueel te maken:


Boban: De eerste hoek uitwerken


Boban: Een hoek in de kleiakker


Boban: Apporteren van een gevonden voorwerp


Boban: Het tonen van het gevonden voorwerp

>>> Deel [2] >>>
>>> foto's >>>Barry
v schwarzen
Fließ

Condor
v Marderpfahl

Don
v Rolandsteich

Held
v Ritterberg

Irko
v Brandenburger
damm

Lord
v Gleisdreieck

Neuman's
Jim

Rex
v Haus Iris

Xito
v Baruther Land

Ole
v Rundeck

Don
v Schieferschloss

Golf
v Ritterberg

Kliff
v Rosenhof

~~ Vom Domburger Land, DDR & Oostbloedige Duitse herder informatie website ~~